Meer informatie over wintersport in Livigno.

Livigno

Livigno, ook wel “Klein-Tibet” genoemd omwille van de mogelijk koude temperaturen,  is een gemeente in de Italiaanse provincie Sondrio (regio Lombardije, regio Valtellina,).

De gemeente is ontstaan uit een samenvoeging van drie dorpjes in de vallei van de rivier  Spöl.

Geschiedenis

Livigno geschiedenisDat het dorpje taksvrij is, is algemeen geweten. Maar over het hoe en waarom zijn al vele verhalen verspreid. De realiteit is echter dat de toekenning er kwam om ervoor te zorgen dat de vallei bewoond bleef. De taksvrije status werd voor het eerst toegekend rond 1840 door Oostenrijk-Hongarije en in 1960 door de EEG definitief toegekend. De reden was de moeilijke bereikbaarheid van het dorp tijdens de wintermaanden en de aanhoudende armoede.

In 1912 werd de eerste telefoonlijn aangelegd, in 1914 reed de eerste wagen Livigno binnen. 1924 was het eerste jaar dat de elektriciteitsmaatschappij van start ging.

Eind jaren 50 werd een overeenkomst gesloten tussen Italië en Zwitserland om het water van de Spöl voor gemeenschappelijke doeleinden te gebruiken (stuwdam) . Aangezien voor de aanleg van deze dam heel wat materialen moesten worden aangevoerd, werd een tunnel gemaakt tussen Zwitserland en Livigno: De Munt-La-Schera-tunnel. In 1963 werd een  overeenkomst met de Zwitsers gemaakt om de tunnel en de weg over de dam open te stellen voor het verkeer na het beëindigen van de werken. De definitieve ontsluiting van Livigno was een feit.

1953 was het jaar dat de eerste skilift open ging. En al snel, in 1959, was de eerste skischool actief.

Sporttelemarker 400op300

Naast skiën, langlaufen, freeriden, telemarken is Livigno ook bekend voor het mountainbiken. In 2005 werd er het wereldkampioenschap georganiseerd.

Ook de Giro (Ronde van Italië) passeert Livigno geregeld. In 1972 was Livigno de aankomstplaats van de Giro. Deze rit is gewonnen door…. jawel onze EDDY MERKX.

Het skigebied heeft 115 km skipisten van 1815 m tot 2797 m hoogte.

Meer info over het skigbied en pisteplan

Logo Livigno